Savjeti za traženje coworking prostora

TinkTank Coworking

Koji su čimbenici koje treba uzeti u obzir pri odabiru coworking prostora u Splitu?

Coworking je sve popularniji trend dijeljenja ureda koji je došao i u Split. Riječ je o open space uredima u kojem se stolovi iznajmljuju kao radne jedinice, čime se profesionalcima omogućuje rad u stimulativnom ambijentu za samo djelić cijene najma vlastitog ureda. Trenutno najpopularniji coworking prostori u Splitu su TinkTank, the Works, ScaleUp i Smartspace. Svaki prostor ima svoje pogodnosti, stoga, kako biste mogli odlučiti, evo popisa kriterija koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru odgovarajućeg prostora za vas:

1. Lokacija

Coworking prostori u Splitu su nalaze se u raznim dijelovima grada; ima ih u centru, a neki se nalaze u poslovno/stambenom području. Split je relativno mali pa udaljenost od jednog kraja grada do drugog nije nepremostiva. Centar grada je predivan i pun znamenitosti, ali imajte na umu da je ljeti prepun turista i bučan. Periferija je izvrsna ako želite pronaći parkiralište ili izbjeći prometne gužve.

2. Budžet

Općenito, pravilo je: što duže ostanete, to je jeftinija vaša radna jedinica. Zatražite mjesečne ili godišnje ponude.

3. Sadržaji

Prilikom odabira coworking prostora važno je uzeti u obzir koji su vam sadržaji važni. TinkTank nudi optički internet, dostupan javni parking, besplatni kredit za ispis, besplatnu kavu i 24/7 pristup zgradi i konferencijskoj dvorani. Brzina WiFi-ja općenito je odlična u većini coworking prostora diljem Hrvatske, tako da to ne bi trebao biti značajan faktor.

4. Zajednica

Zajednica je važna jer stvara poticajno i kreativno okruženje. Kombinacija fizičkog prostora i članova čini coworking prostore jedinstvenim za svako susjedstvo.

5. Prostor za sastanke

Nedostatak prostora za sastanke može biti pravi deal breaker, jer je važan za tvrtke i freelancere koji imaju sastanke s klijentima osobno ili koji imaju česte telefonske pozive.

6. Interijer

Odaberite prostor koji će vas svakodnevno motivirati da dođete na posao. Prostori koji su dosadni, bezbojni i nekreativni lako mogu postati zamorni i iscrpiti vašu produktivnu energiju. Umjesto toga odaberite zabavan i stimulativan ambijent, dobro opremljen i s puno dnevnog svjetla. Biljke su uvijek bonus.

7. Pristup

Pristup zajedničkim prostorijama i radnoj jedinici važan je čimbenik koji treba uzeti u obzir pri odabiru coworking prostora. Imati sposobnost rada u bilo kojem trenutku važan je čimbenik za mnoge coworkere. TinkTank coworking ima 24/7 pristup radnim jedinicama i zajedničkim prostorijama, poput sobe za sastanke, kuhinje itd.

8. Stil rada

Prilikom odabira coworking prostora, stil rada je jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir. Neki ljudi radije rade u neposrednoj blizini drugih, dok drugi preferiraju više izolacije. Potonji bi možda radije unajmili privatni ured unutar coworking prostora.

9. Tip radne jedinice

Obično, ovisno o trajanju vašeg boravka, neki coworking prostori nude flexi-desk, također poznat kao floating opcija i fiksni stol, odnosno vlastita radna jedinica. Vlastita radna jedinica znači da nitko ne može zauzeti vaše mjesto i obično uključuje neki prostor za pohranu koji možete koristiti.

Kako pronaći najbolji coworking prostor za vas?

Korak 1: Određivanje proračuna

Coworking prostori mogu biti jeftiniji ili skuplji ovisno o lokaciji samog ureda i vrsti radne jedinice koju odaberete (flexi ili dedicated desk). Cijena coworkinga u Splitu je između 230 i 400 eura, ovisno o coworking uredu koji odaberete i vrsti usluge (npr. plutajući ili namjenski stol).

Korak 2: Razmislite o lokaciji

Važno je uzeti u obzir lokaciju pri odabiru coworking prostora. U Splitu nema loših kvartova, pa odaberite ono što vama najviše odgovara.

Korak 3: Odlučite o vrsti okruženja u kojem želite raditi

Prilikom odabira coworking prostora važno je uzeti u obzir vrstu posla koji radite i vrstu okruženja u kojem želite raditi. Ako imate učestale interakcije sa klijentima, bilo telefonom, bilo uživo, najam privatnog ureda je sigurno bolja opcija za vas.

Korak 4: Odredite potrebne pogodnosti

Važno je uzeti u obzir sadržaje koje nudi coworking prostor jer oni mogu pomoći u promicanju produktivnosti i kreativnosti, kao i pružiti mjesto za umrežavanje s drugim profesionalcima. Pogodnosti mogu uključivati WIFI, parkiralište i pristup konferencijskoj dvorani.

Često postavljana pitanja

Što je coworking?

Coworking je novi pristup radu iz ureda. Najčešće se radi o velikom dijeljenom uredu otvorenog tipa uz koji se dobije i pristup sobi za pozive ili sastanke. U Splitu trenutno ima 5 coworking ureda.

Koje su prednosti coworkinga?

Stranica coworker.com trenutno ima najažurniju listu coworking prostora u Splitu. Također, pregledom google mape pronaći ćete sve bitne coworking prostore u Splitu

Koji je najjeftiniji coworking prostor u Splitu?

TinkTank je trenutno najjeftinija coworking opcija u Splitu, s dnevnom kartom koja košta samo 15 eura, a mjesečna propusnica kreće od 129 eura (posebna promocija), 199 eura (s godišnjim ugovorom) ili 230 eura (nakon isteka promocije).

Kolika je prosječna cijena coworking prostora u Splitu?

U Splitu je prosječna cijena coworkinga mjesečno oko 300 eura. Početna cijena je oko 200 eura i može ići i do 400 eura mjesečno.