Što je coworking i kako izabrati savršen ured?

Što je coworking prostor i kako pronaći prostor koji će vam odgovarati?

Ako ste poput većine ljudi, vjerojatno veliki dio dana provodite radeći. Stoga je važno pronaći mjesto u kojem će radni sati proletjeti u trenutku. Coworking prostori postaju sve popularniji u svijetu i nude izvrsnu alternativu tradicionalnim uredima. Sam Split sada ima 5 fantastičnih coworking prostora za ponuditi, dok je prije nekoliko godina imao samo jedan. Ali s toliko opcija, kako odabrati onu pravu za vas?

Što je coworking prostor?

Coworking prostori su vrsta zajedničkog ureda koji nudi predah od konvencionalnih ureda i priliku za druženje, umrežavanje i uključivanje u grupne aktivnosti. Općenito su dizajnirani kao veliki uredi otvorenog tipa, što podrazumijeva da bi coworkeri trebali raditi u tišini i paziti da ne ometaju druge. Za sastanke ili pozive coworking prostori nude zvučno otporne prostore u kojima možete nesmetano razgovarati. Ponekad postoje i privatni uredi za iznajmljivanje, što je opcija omiljena među onima koji rade 1 na 1 s klijentima ili koji trebaju imati česte telefonske pozive.

Koje su prednosti korištenja coworking prostora?

1. Isplativost

Isplativost je glavna prednost coworkinga, jer možete unajmiti radnu jedinicu za samo dio troška najma privatnog ureda, bez plaćanja režija ili troškova održavanja ureda.

2. Zajednička oprema i sadržaji

Velik dio opreme u coworking prostorima može se iznajmiti, a ponekad je čak i besplatan. Printanje, korištenje monitora, sobe za sastanke, projektora i opreme za snimanje samo su neke od pogodnosti koje možete iskoristiti u TinkTanku.

3. Povećana produktivnost

Coworking prostori mogu pomoći u povećanju produktivnosti radnika pružanjem okruženja usmjerenog na poslovanje. Osim toga, coworking prostori često dolaze s mnogim poslovnim uslugama koje vlasnicima malih poduzeća dugoročno mogu uštedjeti novac. Brojni radnici prijavljuju da su sretniji i produktivniji nakon pridruživanja coworking prostoru.

4. Nova prijateljstva

Prednost susreta s novim prijateljima kroz coworking prostore je u tome što članovi mogu učiti iz različitih perspektiva, pristupati mogućnostima umrežavanja i sudjelovati u događajima osobnog rasta.

5. Umrežavanje

U zajedničkom prostoru profesionalci se mogu međusobno umrežiti i surađivati na projektima. Postoje redoviti networking događaji i mogućnosti za osobni rast.

6. Fleksibilnost pri radu s bilo kojeg mjesta na svijetu

Coworking vam daje mogućnost rada s bilo kojeg mjesta na svijetu jer osnivanje ureda više nije zamoran proces koji traje tjednima ili čak mjesecima. Pridruživanjem globalnoj mreži radnih prostora lakše je pronaći pravi prostor i surađivati s članovima tima.

Evo 15 savjeta za pronalaženje najboljeg coworking prostora u Splitu za vas:

1. Istražite

Prije nego što posvetite svoje vrijeme radu u coworking prostoru, svakako istražite. Pročitajte recenzije, usporedite cijene i obiđite više prostora prije donošenja odluke. Poželjno je rezervirati dnevnu propusnicu kako biste vidjeli jeste li zadovoljni kako stvari funkcioniraju u uredu i postoje li neočekivane smetnje koje bi vas mogle ometati u radu u tom uredu. Primjerice, u Splitu postoji nekoliko prostora označenih kao coworking prostor, ali u stvarnosti nude mnogo različitih usluga, pa se uvjerite sami je li to nešto što bi vas zanimalo ili ne.

2. Provjerite svoj budžet

Coworking može biti skup, pa je važno uzeti u obzir svoj proračun pri odabiru prostora. U Splitu, kao što je slučaj u mnogim gradovima, da biste se približili centru, to je skuplje. Primjerice, lijepo uređen udoban zajednički ured izvan centra Splita koštat će vas od 200 do 300 eura, dok će isti takav ured u centru koštati oko 400 eura. Neki prostori nude popuste na članstvo ili mjesečne planove plaćanja, pa svakako pitajte o mogućnostima financiranja prije nego što se prijavite. Najčešće će godišnji ugovor biti najprihvatljivija opcija. Na primjer, u TinkTanku, mjesec dana coworkinga na godišnjem ugovoru koštat će vas samo 199 eura.

3. Razmislite o lokaciji

Lokacija nekima može biti važna pri odabiru coworking prostora. Ako tražite praktičnost, razmotrite prostore koji se nalaze u blizini javnog prijevoza ili blizu kuće ili posla. Ako želite više "uredskog osjećaja", potražite prostore koji se nalaze u poslovnim četvrtima ili u blizini drugih tvrtki i profesionalnih usluga poput kafića i restorana. Prilikom odabira coworking prostora u Splitu, imajte na umu da je centar grada tijekom ljeta prepun, tako da dolazak do ureda i pronalazak parkinga može biti prava noćna mora.

4 Razmotrite pogodnosti

Neki coworking prostori nude osnovne sadržaje poput Wi-Fi-ja i kave, dok drugi nude neke dodatke poput prostora za događaje, brige o djeci, kredita za ispis, besplatnog korištenja sobe za sastanke itd. Svakako razmotrite koji su vam sadržaji važni pri odabiru prostora.

5. Pitajte o zajednici

Kada obilazite potencijalne coworking prostore, svakako pitajte o zajednici. Tko posjećuje prostor? Koje su industrije zastupljene? Postavljanje ovih pitanja pomoći će vam da dobijete osjećaj je li prostor pravi za vas ili ne.

6. Saznajte koji se događaji tamo održavaju

Mnogi coworking prostori domaćini su raznih radionica, networking eventova, i sl. Iako za neke ljude to nije relevantan faktor, ako tražite društvenu atmosferu, svakako saznajte kakvi se događaji tamo održavaju.

7. Saznajte više o parkingu

Pronalaženje parkinga u Splitu može biti prava noćna mora, pogotovo ako gravitirate ka centru.

8. Osjetite "vibru"

Prilikom obilaska coworking prostora obratite pozornost na sveukupni dojam. Je li opušteno ili više poslovno? Djeluju li ljudi prijateljski i gostoljubivi? Ako vam ne odgovara osjećaj prostora, vjerojatno vam neće biti ugodno ni raditi u njemu.

9. Pitajte o mogućnostima članstva

Većina coworking prostora nudi različite mogućnosti članstva ovisno o vašim potrebama. Na primjer, neki prostori nude ograničeno radno vrijeme, dok drugi nude neograničen pristup 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Svakako se raspitajte o svim mogućnostima prije prijave za članstvo.

Fiksni stolovi

10. Vidite postoje li ograničenja

Neki coworking prostori mogu imati ograničenja tko se može pridružiti, poput dopuštanja samo freelancerima ili profesionalcima u određenim industrijama.

11. Raspitajte se o popustima

Neki coworking prostori nude popuste ili posebne ponude za studente, kupce koji se vraćaju ili radnike koji dolaze u parovima ili grupama. Svakako se raspitajte o svim popustima koji vam mogu biti dostupni prije prijave za članstvo.

12. Pogledajte web stranicu i društvene medije

Većina coworking prostora ima online prisutnost, pa svakako provjerite web stranicu prije donošenja odluke. Web stranica će obično imati informacije o cijenama, mogućnostima članstva i događajima, a platforme društvenih medija poput Instagrama mogle bi vam dati osjećaj atmosfere ureda.

13. Svratite u posjet

Ako je moguće, pokušajte svratiti do coworking prostora za posjet prije donošenja odluke. To će vam omogućiti da vidite prostor i dobijete osjećaj za zajednicu. Preporuča se najaviti svoj posjet, također. To se posebno odnosi na manje coworking prostore u Splitu, koji nemaju 24/7 recepciju.

14. Iskoristite trial period ili jednodnevni pristup

Mnogi coworking prostori nude probno razdoblja kako bi potencijalni članovi mogli isprobati prostor prije nego što se obvežu na članstvo. Ako vaš odabrani prostor pruža ovu opciju, svakako je iskoristite!

15. Raspitajte se

Na posljetku, ne zaboravite se raspitati! Razgovarajte s prijateljima, obitelji ili drugim digitalnim nomadima koji bi mogli imati iskustva s coworking prostorima u vašem području. Možda imaju korisne uvide ili preporuke koje niste uzeli u obzir.